Bosznia-Hercegovina kincsei

Bosznia- Hercegovina, Mostar, Mostar Útazonosító: 57614
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Busszal
  • Típus: Körutazás
Leírás
1. nap: Budapest-Jajce-Blagaj
 
Indulás Budapestről a kora reggeli órákban a Dunaújváros-Paks-Szekszárd útvonalon. Vár a vadregényes, keleties hangulatú Bosznia-Hercegovina, ahol természeti szépségek, festői városok fogadják a látogatókat. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel Jajce hegyek között elterülő festői kisvárosába, mely a képek tanulsága szerint már a múlt században megragadta Csontváry Kosztka Tivadar képzeletét. Városnézés a főbb látnivalókkal, majd továbbutazás a Mostartól délre vezető útvonalon, majd elkanyarodunk Blagaj városa felé, mely rövid ideig Hercegovina független uralkodóinak székhelye volt. Megtekintjük a festői környezetben található Buna különlegesen bővizű forrása fölé épített pihenőházat, kolostort, melyet a legenda szerint a táncoló dervisek alapítottak. Szálláshely elfoglalása az esti órákban.
 

2. nap: Medjugorje-Kravica-Pocitelj-Radimlja-Mostar-Szarajevó

Reggeli után a vadregényes Neretva-folyó szépséges völgyét átszelve érkezünk el a Csodák városába, Európa egyik leghíresebb zarándokvárosába, ahol 1981 júniusában hat fiatalnak megjelent a Szűzanya.  A csodás látomások, gyógyulások hírére zarándokok sokasága érkezett az egykori kis faluba, mely a „világ gyóntatószékévé” vált, és zarándokok ezrei érkeznek évről-évre a városba. Ezután megtekintjük a Kravica vízesést, mely az ország egyik legfontosabb természeti kincse. Megpihenünk a Trebizat folyó által létrehozott földi paradicsomban majd a hegyoldalba épült festői kisváros, Pocitelj következik. Počitelj városa a Neretva folyó partján épült és stratégiailag kiemelt jelentőséggel bírt évszázadokon keresztül. A kopár hegy tetején magasodó erőd és a hozzá tartozó Kulina torony egyike a legrégebbi védelmi célokat szolgáló épületeknek egész Boszniában. Az óvárosba felkapaszkodva egyedülálló kőházak sora egyedülálló, gyönyörű belső udvarok fogadnak. Következő látnivalónk Radimlja középkori temetője, ahol a környék legcsodálatosabb és legmisztikusabb műemlékeit tekinthetjük meg. Utolsó megállónk Bosznia legkeletiesebb városa, Mostar. Hercegovina fővárosa a Hajrudin által tervezett öreg hídjáról vált világhírűvé, mely a Világörökség része. Városnézés a Balkán-félsziget egyik legszebb városában, ahol az ország jelképénél, a híres Öreg hídnál a hídugrók bátorság próbáját is megtekintjük. A keleties hangulatú óváros, a bazár színesen csillogó portékái, a Neretva türkizkék vize és a felette átívelő világhírű híd, az ősi mecsetek látványa, és a müezzin hangja örök emlék marad a látogatók számára. Este a szállás elfoglalása Szarajevóban, vacsora a szállodában. (2 éj ****szálloda)


3. nap: Szarajevó-Visoko

Városnézés Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban. A város rendkívül színes etnikummal és emiatt változatos kultúrával rendelkezik, így látogatásunk alkalmával a különböző vallási nézeteket valló városlakók szokásaival is megismerkedhetünk. A török építészet megannyi műemléke szép kontrasztban áll a Monarchia által hátrahagyott középületekkel, és az országot uraló vallási sokszínűségnek teret adó templomokkal mely garantáltan lenyűgözi a látogatókat. Városnézésünk alkalmával természetesen Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös merényletének színhelyére is ellátogatunk. Az óvárosban megtekintjük a Gazi Huszref bég-dzsámit, majd a vízipipás bazárvilág a Bascsarsija negyede következik. A szűk, sikátoros utcácskákon járva az iszlám világ semmihez sem hasonlító utcaképe fogadja az érkezőt. Az óváros kanyargó utcáiban és az ottani bazárokban számos érdekes dísztárgy és kulináris élvezet közt válogathatnak a látogatók. Szabadidő, vásárlási lehetőség a bazárban, majd délután kirándulás a bosnyák piramisok érdekes és sokat vitatott vidékére. Visokoba, az egyik legrégebbi bosnyák városba látogatunk, amely a nemrégiben felfedezett piramisokról vált világhírűvé. A Nap piramis alatt futó kacskaringós alagútrendszer látogatható részének megtekintése, ahol lefotózhatjuk az itt felfedezett rovásírások maradványait is, majd visszautazás Szarajevóba.


4. nap: Szarajevó-Travnik-Budapest

Reggeli a szállodában, majd hazautazás. Útközben városnézés az Európa Isztambuljaként is emlegetett Travnikban, ahol legfontosabb látnivalónk az ország egyik legszebb dzsámija, a Tarka Dzsámi, melynek földszintjén valamikor vásárcsarnok működött. A hegyekkel körülvett városban született a Nobel díjas Ivo Andric is. Legismertebb regénye, a Híd a Drinán, másik népszerű műve pedig a Travniki krónika, mely szülővárosában játszódik. Városnézésünk után, hazautazás. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

 

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK: Bosznia-Hercegovina
 
Utazás: autóbusszal  Szállás: program szerint  Ellátás: reggeli
 
Félpanzió: 21.000,-Ft/fő, Egyágyas felár: 21.000,-Ft/fő,
Biztosítás: 2.920,-Ft/fő, Sztornó biztosítás: 3 %
Kötelezően fizetendő Audio-guide 2.200,- Ft/fő

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az útlemondási biztosítás és a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás együttes megkötésével csak Prémium és Privileg módozat esetében térít a biztosító önrészmentesen! További részletek, feltételek és térítési díjak: ITT

Biztosítás: 2.920-Ft/fő (ATLASZ Classic Társas BBP, önrész 15%)
Biztosítás: 3.800-Ft/fő ( ATLASZ Társas Prémium BBP, önrész 0%) 
Biztosítás: 4.800-Ft/fő ( ATLASZ Társas Privileg BBP, önrész 0%)  

 
Tájékoztató árak a helyszínen fizetendő belépőkről, egyéb költségekről:
Jajcei vár 2,5 EUR
Jajce vízesés 4 EUR
Kravica vízesés 10 EUR
Radimlja 2 EUR
Pocitelj 2,5 EUR
Blagaj, kolostor 5 EUR
Mostar múzeum 3 EUR
Visoko 11 EUR 
Szarajevó, dzsámi 2,5 EUR
Szarajevó, szerb templom 2,5 EUR
Travnik 2,5 EUR
Mostar helyi idegenvezetés 3 EUR
Kötelező bosnyák belépési illeték (helyszínen fizetendő: 10 EUR)
 
Idegenforgalmi adó: 2 EUR/fő/éj
 
Felszállási lehetőségek:
Budapest - Déli pályaudvar, Koronaőr köz - 05:30
Dunaújváros - M6-os autópálya, 70-es km, Újvárosi pihenő, OMV benzinkút 06:30
Paks - M6-os autópálya, 108-as km, Paksi pihenő, Shell benzinkút 07:00
Szekszárd - M6-os autópálya, 134-es km, Fácánkerti pihenő, MOL benzinkút 07:30
 
Foglalható időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Szűrés
Indulási időpont Időtartam Szobatípus Ellátás Ár Megjegyzés rovat
2024-05-01 - 2024-05-04 3 éj, min. éjszakák száma: 3 kétágyas Reggeli 104.900 Ft Ft/fő
Kérjük adja meg az utazók létszámát
Szűrés
Felnőttek:
Gyermek:

Hasonló ajánlatok