Dél Afrikai körutazás 2022 - Cape Town és Kruger Nemzeti Park - Viktória Vízesés hosszabbítás

Dél-Afrikai Köztársaság, Szafari programok, Kruger Nemzeti Park Útazonosító: 227196
  • Szálláskategória: Hotel ***+
  • Utazás módja: Egyénileg
  • Típus: Egzotikus út, Körutazás
Leírás

Fokvárosban szeptemberben kezdődik a tavasz és borul virágba a táj, mely november-december időszakban pezsdül fel igazából. Egészen az áprilisi esőzések kezdetéig ideális az időjárás.

A Kruger Nemzeti Parkban a szárazévszak áprilistól szeptemberig tart és október második felétől már elkezdődik az esőzés.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a két helyszínt kombinálni szeretnénk, akkor szeptember-október első fele ideális az utazásra.

 
Időpont  2022 Szeptember – Október (javasolt időszak)

Időtartam 10 nap / 7 éj

Min. létszám 6 főtől indul a csoport

 

1. nap:
 Elutazás Budapestről 

 

2. nap:
Érkezés Cape Town-ba, majd transzfer a városi szállodánkba. 

Rövid pihenő után felfedezzük a Victoria & Albert Kikötőt és itt fogyasztjuk el vacsoránkat is.

A V&A Waterfront története hosszú időre nyúlik vissza. 1654-ben alakították ki az első mólót, mely a Holland Kelet-Indiai társaság hajóinak kiszolgálására épült. Az Indiába vezető úton, a veszélyes – akkor még Viharok fokának nevezett - Jóreménység fok megkerülése előtt töltötték fel itt ivóvíz és élelmiszer készleteiket a kereskedőhajók.

A kikötő mai neve Viktória királynőnek és fiának - Albert hercegnek állít emléket. A herceg volt az első a királyi családból, aki felkereste Dél Afrikát, és 1860-ban az első kövek elhelyezésével megkezdte a hullámtörő gát építését, ami elkészülve már a heves téli viharoktól is megvédte a kikötőben horgonyzó hajókat.

A modern kikötő és üzletkomplexum annak a gigantikus fejlesztésnek az eredménye, mely 2017-ben (de a mai napig is folytatódik) fejeződött be. A 123 hektár méretű komplexum az elmúlt 14 évben 25 milliárd USD bevételt eredményezett, naponta 21,000 embernek biztosít munkát, és évi 24 millió látogatót vonz. A kikötőben az éttermeken, bárokon, szórakozóhelyeken kívül megtalálható az összes világmárka képviselete, valamint az ékszerboltoktól kezdve a friss hall pultokig szinte minden.

 

3. nap:
A nap folyamán Cape Town városnézés és Table Mountain kirándulás 

Fokváros az ország legrégebbi és egyben Dél Afrika második legnépesebb városa. Továbbá az ország három fővárosa közül itt történik törvénykezés, míg Bloemfontein a bírósági, Pretoria pedig az ország közigazgatási fővárosa.

Fokváros igazából csodálatos panorámája miatt lenyűgöző. A tájképet az Atlanti-óceán fölé tornyosuló 1,086 méter magas Tábla-hegység dominálja. A 3 km széles fennsík és a hegyláncokkal hozzákapcsolódó félsziget közel 2,300 növényfajnak és nagyon gazdag állatvilágnak ad otthont.

A Tábla-hegyről nyíló lenyűgöző kilátás az 1929 óta többször modernizált felvonó segítségével érhető el. Az 1,200 méter hosszú drótkötélpályán a felvonó 5 perc alatt éri el a felső állomást, de a kalandvágyók akár gyalog is megmászhatják - majd utána a felvonóval térhetnek vissza.

A városnézés során felkeressük a főbb látványosságokat.

A táblához közel eső Signal Hill szolgált az 1800 évek során a kikötőben horgonyzó, illetve azt megközelítő hajókkal való kommunikálásra a tengerészetben használt zászlók segítségével. A pontos időt is innen közölték. 1806-tól két agyú egyidejű elsütése jelezte a pontos 13 órát, így a hajósok hozzá tudták igazítani a tengeri kronométereket (a csillagok állása és az idő ismeretében a navigátorok meg tudták határozni a pontos földrajzi hosszúságot). Az ágyúk szerepét később színes jelzőgömbök – Time Ball - vették át, melyet 1934-ben a rádió használata váltott fel.

Utunkat a Signal Hill lábánál elterülő Bo-Kaap negyedben tett sétával folytatjuk. A negyed az apartheid rendszer és a szegregáció emlékét őrzi. A faji megkülönböztetés szellemében itt alakítottak ki bérházakat a szakképzett, jellemzően Maláj származású, muzulmán munkaerőnek. A szó többszörös érelmében is színes a negyed, hiszen a lakók a házaikat rikító színekkel különböztetik meg, egyedi hangulatot adva a körzet utcáinak.

A faji megkülönböztetésen alapuló rendszer szomorú emlékét őrzi a District Six is. A helyi 6. körzetbe tolta ki a növekvő fehér lakoság a színesbőrű munkásokat, majd - több lépcsőben ugyan - de 1982 erőszakosan ledózerolta a városvezetés a negyedet, és a közel 60,000 jellemzően színesbőrű lakóst a várostól távolabb költöztette - „csak fehér” zónává nyilvánítva a területet. Csak a vallási célú épületek – templomok, mecsetek – és a rendőrök lakásai maradhattak. Ma a „lakatlan puszta” és a District Six Múzeum őrzi emlékét a kitelepítetteknek, és az apartheid rendszer áldozatainak.

A modern város lakosságának megoszlása is faji vonalak mentén történik. Fokvárost számtalan – jellemzően „színesek” által lakott nyomornegyed – township övezi, melyek közül az egyik legjelentősebb Khayelitsha – méretei meghaladják Sowetoét is.

A Company’s Garden ma már egy gyönyörűen gondozott botanikuskert, de az itt található emlékmű emlékezteti a látogatót, hogy eredetileg ez a termékeny terület szolgált a kereskedőhajók éléskamrája ként – hiszen 1680-tól itt termelték a matrózok ellátásához szükséges ellátmányt a hosszú indiai úthoz.

Ne feledjük, hogy Nelson Mandela és F. W. de Klerk egyeztetéseinek köszönhetően 1994 április 27.-én az ország színes- és fehérbőrű lakósai szabad választásokon vettek részt, és Mandela vezetésével megszületett az új Dél-Afrika, mely szakított az 1948-ban meghirdetett szegregációs rendszerrel!

Fokváros képe sokat változott, a hatalmas üvegtornyok és modern épületek egy kereskedelmi nagyhatalom képét sugallják. Ugyanakkor „árnyékában” jól megférnek a koloniális épületek; a Jóreménység Erőd, Városháza, a Régi Bank és a Parlament épületei, illetve a Zsent György-templom és a Nagy Templom. A történelem tanulságait levonva, ünnepelhetjük hát a helyiekkel együtt a Long street-en. A bohém utcában számos kiváló bár és szórakozóhely hirdeti az új ország kozmopolitán hangulatát.

Mi is itt fogjuk elfogyasztani afrikai vacsorának egy hangulatos étteremben.

 

4. nap:
Bortúra fokváros méltán híres borvidékén 

Franschoek, Stellenbosch és Paarl patináns borvidékeinek nevei ismerősen csengenek a borok kedvelői számára. A Dél-Afrikai borok jegyei egyediek. Köszönhető ez összetett klímájának, hisz a Nyugat-Fokföldi borvidék folyamatosan kitett a két hatalmas víztömeg áramlatainak – hideg Atlanti-óceán, meleg Indiai-óceán – és a széláramlatokat megbolondító változatos domborzatnak – magas hegyvonulatok és lankás leejtők váltakozása. Továbbá a Klein Karoo nyílt síkságán történő szőlőtermesztés is csak a folyók által kialakított hordaléktalajon lehetséges.

A bortermelés minőségét szavatolja a világ egyik legbonyolultabb és átgondolt eredetmegjelölési WO rendszere. Az 1973-ban megalkotott rendszer a foki borvidéket 5 fő régióra, azon belül 26 körzetre és további 67 ültetvényre osztja. A WO erősen leszabályozza a felhasználható szüret eredetét, és megkülönbözteti a „single vineyard” fogalmát – azaz a felhasznált szőlő csak egy behatárolt, maximum 6 hektáros területről származhat….

Érdemes tudni, hogy hűvösebb – európai – bortermelő területekkel ellentétben a fermentációt segítő cukrozás itt nem szükséges, mivel a melegebb klíma alatt természetes körülmények közt is elérhető a megfelelő fokozás, ezért ez TILOS is. A helyiek viccesen meg is jegyzik, hogy az ő boraik fejfájás nélkül fogyaszthatók.

ÉS mint mindennek, a Dél-Afrikai borászatnak is vannak magyar vonatkozásai – a fogyasztókon kívül – hiszen a legkeresettebb a magyar tölgyfahordó! Az afrikai klímán a tölgy „túl gyorsan” növekszik, így a fahordók porózusak, és nem tartják megfelelően a bort. Ezért a termelők megkülönböztetik a fahordós boraikat, és ezeket jóval magasabb áron értékesítik. Sőt a fahordók száma a termelés mértékét is behatárolja.

 A Dél-Afrikai borok minősége utolérte a legjobbakat. A pix.wine szerint „bottles so good, even some of the most expensive wines of Burgundy couldn’t beat them in a recent blind tasting.” azaz egy vakkóstolás során a legdrágább Burgundi borok sem bírtak vele. Egészségetekre!

Borkóstolóinkat próbáljuk úgy összeállítani, hogy a modern borászatokat vegyítjük nagymúltú borászatokkal, így kis kitekintést nyújtunk a fő csapásiránytól. Borászatainkat teszteltük és megfelelőnek találtuk (természetesen ezek változhatnak kisebb mértékben, hiszen kínálatunkat a helyek aktuális elérhetőségének megfelelően alakítjuk).

Első borkóstolónkat a Durbanville Wine Valley-ben ejtjük meg. Az ultramodern borászat nem messze helyezkedik el Constantia-tól, mely a Cape borászat bölcsőjének számít. Csodálatos környezetben, a Tábla-hegység és a környező lankás dombok rendezett lugasainak látványa mellett fogyaszthatjuk a borokat.

Itt ismerkedhetünk meg a biltong-al, mely – gyakran vadhúsból készült, esetleg fűszerezett - szárított hús, és jellemző tápláléka a déli kontinensnek. A borászat sommelier-je megpróbálja ezeket összehangolni a kóstolt borokkal.

Fokvárostól eltávolodva, Stellenbosch felé vesszük utunkat. Ebédünket a Delheim borászatban fogjuk elfogyasztani. Stílusosan, a zöldellő kert árnyas fái alatt, gondosan összeválogatott sajtokkal és a hozzá illő borokkal. A borászat gondozott szőlősorai elvesznek a Simonsberg dombja közt…. Két díjnyertes borukra is szeretnénk felhívni a figyelmüket. A fenséges Grand Reserve alapja a Merlot, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc szőlő. A sötétvörös rubin színű bor, fiatalos árnyalattal rendelkezik. Ez a testes bor jól megtámasztja az ízét anélkül, hogy elnyomná a vörösbogyók jegyeit…...

A Pinotage Dél Afrika egyik „zászlóshajója” melynek köszönhetően sikerült a világ bortérképére felkerülniük. 1925-ben eredményesen ötvözték a Pinot Noir-t egy magas hozamú, de ellenállóbb szőlőfajtával, és Abraham Perold professzor munkáságának köszönhetően, megszületett a Pinotage. A Delheim 1976-ban, Dél Afrikában előszőr, rozéként is kínálta ezt a bort.…. és akkor a Spatzendreck desszertborról még nem is beszéltünk.

A Delheim-hez közel, a Knorhoek völgyben található Muratie Borászat. Az 1685-as alapítása

óta lényeges változáson esett át itt a borkészítés, de a borászat ősi épületei még ma is láthatók. Ismertségüket a Bordeaux blend, Shiraz, Chardonnay és Pinot Noir boraiknak köszönhetik.

Vacsoránkat a fokvárosi szállodánk közelében fogjuk elfogyasztani.

 

5. nap:
Cape Peninsula kirándulás Cape Point, Cape of Good Hope, illetve Boulders Rock érintésével. 

 Este elutazás Johannesburgba – szállás Pretoria-ban.

A Fok-félsziget 53 km hosszan húzódik Fokváros Mouille pontjától déli irányban, egészen a Jóreménység fokig. Az „összeköttetést” a világ egyik leglátványosabb panoráma útja – a Chapman’s Peak Drive – biztosítja, melynek 9 kilométeres szakasza 114 (hajtű)kanyarral követi az Atlanti-óceán partvonalát, a meredek sziklafalra tapadva.

Chapman’s Peak Drive-ot 1922-ben, 7 év alatt vájták a névadó sziklacsúcsnál az 593 méter magasságot is elérő, szinte függőleges sziklafalba – természetesen az idők során többször felújították, hogy a közlekedés biztonságos legyen. A lélegzetelállító aszfaltsávot számtalan kilátó- és pihenőhely szegélyezi, ahonnan csodálatos - 180 fokos - kilátás nyílik az Atlanti-óceánra, elszigetelt öblökre, valamint a körbeölelő hegyvonulatra.

A félsziget déli részét elérve érkezünk meg a Cape of Good Hope - Jóreménység fokához. Célszerű itt rögtön leszögezni, hogy NEM ez a kontinens legdélebbi pontja, sőt a két óceán sem itt találkozik. Viszont ez a partszakasz leglátványosabb kiszögelése, itt található a régi és az új világítótorony is – tehát jó helyen járunk 

A térképészek kitartó méréseinek köszönhetően tudjuk, hogy a legdélebbi pontja az afrikai kontinensnek az innen 150 km-re, délkeletre elhelyezkedő Agulhas fok. A Nemzetközi Hidrográfiai Szervezet kutatásai pedig azt bizonyítják, hogy ugyanitt találkozik a kontinens keleti partját követő Agulhas áramlat, illetve fordul északnak a Benguela áramlat, mely a földtömeg nyugati partja mellett halad tovább. Tehát az Agulhas-fok tekinthető az Indiai- és Atlanti-óceán határának.

A közhiedelemmel ellentétben a két hatalmas víztömeg találkozása nem képez szemmel látható határvonalat, viszont a vízfelszín alatt jelentős folyamatok zajlanak. Az Agulhas meleg trópusi víztömeget hordoz, mely itt keveredik a Beguela hidegvizet szállító áramlatával. Az eredmény egy olyan mikroklíma, mely az egész Fok-félsziget, és a kapcsolódó területek időjárását markánsan befolyásolja.

Úgyszintén láthatatlan, de drámai hatása van azoknak a kiszámíthatatlan áramlatoknak és gyorsan képződő viharoknak, melyek a hajózást / halászatot teszik veszélyessé. Nem véletlen, hogy az első európai hajós – Bartolomeu Dias – 1488-ban Viharok fokának keresztelte el a veszélyes kiszögelést. Dias volt az első dokumentált európai, aki megkerülte a Viharok fokát, és Vasco de Gama volt az első hajós, aki elérte Indiát 1498-ban. A két Portugál bebizonyította, hogy az Afrikai kontinenst megkerülve hajózható az Indiai-óceán, és megnyitották az Indiai kereskedelmi útvonalat, mely hatalmas gazdagsággal kecsegtette Európa monarchiáit. Az új kereskedelmi útvonal jogos optimizmussal töltötte a II. Jánost, a portugálok királyát, így a baljós Viharok fokát átkeresztelt a ma is használatos Jóreménység fokra.

A gazdag növény- és állatvilágon kívül, a látogatók a lenyűgöző tájkép miatt is felkeresik a földnyelvet. Az Atlanti-óceánba nyúló vad homokkőképződmény két csúcsán találhatók a világítótornyok. A Régi Világítótorony – Old Lighthouse - foglalja el a magasabb (262m) csúcsot, míg az Új Világítótorony (New Lighouse) az alacsonyabb (87m) kiszögelésen helyezkedik el.

A Régi Világítótornyot kénytelenek voltak leváltani az újjal, mivel magassága miatt már messziről látható volt, és így túl közel csalogatta a hajókat a veszélyes partokhoz – számtalan hajótörést eredményezve. Az alacsonyabb és részlegesen az öböl takarásában lévő Új Torony már pontosabb viszonyítási pontot biztosított. A déli féltekén ez a torony rendelkezik a legerősebb fényekkel. a 10 millió gyertya fényének megfelelő fénycsóvát akár 63 kilométer távolságból is érzékelhetik a hajósok.

A félsziget legdélebbi pontját, és annak csúcsain elhelyezkedő világítótornyokat modern sikló segítségével érhetjük el, mely 585 méter hosszan 87m szintkülönbséget küzd le 3 perc alatt. Természetesen ez a távolság gyalogosan is megtehető. Így kényelmesen vagy akár sportosan is eljuthatunk a csodálatos kilátópontokhoz.

Utunkat a Boulders Rock tengerpart felkeresésével folytatjuk. A hatalmas gránittömböket hófehér homokos partszakaszok taglalják. Ez nem csak a látogatók népszerű fürdőhelye, de az Afrikai Pingvinek kedvelt költőhely is! Fapallókkal kiépített tanösvényen közelíthetjük meg, és vehetjük szemügyre a pingvinek számára kialakított költőhelyeket. A csodálatos homokos parton fürdőzhetünk is – ha szerencsénk van a pingvinekkel. (a parton öltözők és zuhanyzási lehetőség is van).

Amennyiben időnk engedi, akár a Kirstenbosch Botanikuskertet is felkereshetjük. Itt védettséget élvez a fokföldre jellemző Fynbos, azaz finom bozót növényzet. A kert területén több mint 7000 növényfaj található, mely közül számtalan csak itt lelhető fel a világon. Az egyedülálló kollekciót orchidea- és tea „gyűjtemény” még vonzóbbá.

A kirándulás végén, transzfer a repülőtérre és elutazás Johannesburgba.

 

6. nap:
Utazás a Kruger Nemzeti Parkba, a Blyde River Canyon érintésével. 

A Blyde River Canyon méreteiben nem közelíti meg híres rokonait – a Grand Canyon, Fish River Canyon. Jelentősége - az említett „kopasz” szurdokokkal ellentétben – dúsan zöldellő szubtrópusi vegetációjában, és a változatos tájképben rejlik. A Drakensberg hegység vonulatán utat törő folyó csodálatos formációkat alakított ki. Itt található többek közt a God’s Window, a Three Rondavels, Bruke’s Luch Potholes és a Kadishi vízesés, melyek 26 km hosszan köt egy pazar panorámaút.

God’s Window képe ismertős lehet az Istenek a Fejükre Estek c. filmből, hiszen a Bushmanok hite szerint ez a világ vége. A sziklaablakon keresztül, a 700 méteres szakadék jelképezheti a világ végét - mikor az alacsonyan elterülő felhők kitöltik a hatalmas mélységet. Tiszta időben viszont csodálatos kilátást nyílik a kilátópontról.

Ugyanilyen látványos a hegyvonulat három lekerekített csúcsa – a Three Rondavels. A Bruke’s Luck Potholes szurdokszakaszait, pedig hidak és kiépített pallórendszer köti össze, hogy a magasból vehessük szemügyre a víz abráziós tevékenysége által kialakított látványos katlanokat.

A Kadishi vízesésnél tekinthetjük meg a világ második legmagasabb „élő” tufa falát (200m), ahol a mészkő fennsík oldott ásványi anyaga folyamatosan építi a formációkat.

A látványos utazás végén érjük el a híres Kruger Nemzati Park határát.

Az éjszakát a nemzeti park határában töltjük.

 

7. nap:
Egész napos vadles a Kruger Nemzeti Parkban – északi szegmens. 

 Az ikonikus nemzeti park méltán híres. A vadvédelem – ugyan vadgazdálkodási célból – már

1898-ben kezdetét vette. Hivatalosan 1926-ban nyerte el nemzeti park státuszát a Kruger és azóta több vadvédelmi terület bevonásával érte el jelenlegi 19,600 km2 méretét. Az északi Zimbabwében a Gonarezhou, míg keletre a mozambiki Limpopo Nemzeti Parkok határolják, így együttesen alkotva a Great Limpopo Transfrontier Park-ot és biztosítva az állatok mozgását a területek közt.

Tekintélyes méretéhez hatalmas vadgazdagság csatlakozik; több mint 17,000 oroszlán, 1,000 leopárd, 120 gepárd, 30,000 zebra, 13,000 gnu, 37,000 bivaly otthona, hogy néhányat említsünk. A Dél-Afrikában található 22,000 fekete és fehér (azaz helyesen, keskeny- és szélesszájú) orrszarvú a kontinens állományának 98 százalékát teszi ki, és ebből 12,000 él a Kruger-ben. A nagyszámú elefántcsordák jelenléte problémát okoz a parknak hiszen a jelenleg becsült 13,700 helyett kb. 8,000 elefánt „élelmezésére” alkalmas a Kruger – nagy nyomást gyakorolva az ökoszisztémára. 1994-ben szakítottak a korábban szokványos gyakorlatokkal – elvállasztás, áttelepítés, kilövés, sőt 2004-ben a fogamzásgátlás kísérleteivel is felhagytak. Remélhető, hogy a táplálék mennyisége idővel szabályozza az elefántnépességet is, létrehozva egy természetes egyensúlyt.

Ugyan a vadles sikeressége mindig szerencsefüggő, de a fenti számokból is jól látható, hogy a park szinte garantálja a Big 5 - azaz az Öt Nagyvad látványát! (elefánt, orrszarvú, oroszlán, leopárd, kafferbivaly)

 

8. nap:
Egész napos vadles a Kruger Nemzeti Parkban – déli szegmens. 

 Délután elindulunk Johannesburg felé. Az éjszakát félúton töltjük.

A nap során folytatjuk vadlesünket a vadban igen gazdag nemzeti parkban. Az első napon a szállásunktól északra elhelyezkedő-, míg a második napon a déli területeket keressük fel. Az északi szárazabb, míg a déli nedvesebb terület. Így sikerül eltérő élettereket-vegetációs zónákat felkeresnünk, ezáltal növelve a vadlesek sikerét.

Délután elindulunk Johannesburg felé. Az éjszakát félúton töltjük.

 

9. nap:
Reggel transzfer a Johannesburg repülőterére és elutazás Budapestre. 

 

10. nap:
Érkezés Budapestre 

 

 

 

Fakultatív hosszabbítás – Victoria Falls
9. nap: Transzfer a közeli repülőtérre, elutazás a Viktória vízeséshez.

David Livingstone – a híres misszionárius felfedező - volt az első Európai, aki 1855-ben elérte a Viktória-vízesést. A helyi lakósok számára (addig) mint Mosi-oa-Tunya azaz “Menydörgő Gőzölgés”, vagy egyes fordítások szerint “Robajló Füst” volt ismert. Mindkét név találóan írja le a világ legszélesebb (1078 m) vízesését, ahol a 61 (egyes helyeken 108) méteres mélységbe zuhanó víztömeg akár a 300-500 méteres magasságot is elérheti pára formájában!

A hatalmas Zambézi folyó 2736 kilométert tesz meg az afrikai masszívum bazalt fennsíkján, hogy zambiai forrásától az Indiai-óceánba torkoljon Mozambiknál. A folyó vízhozama lényeges változik a forrásvidék esőzéseinek megfelelően. Átlagos vízhozama 1,400 m3 másodpercenként, ami elérheti az 5,000, illetve extrém esetekben akár a 17,000 köbmétert is. (összehasonlításként a Duna átlagos vízhozama 2,350 m3/ sec Budapestnél). A vízesés mindkét, azaz zambiai és zimbabwei oldalát is megtekintjük és láthatjuk az öt fő zuhatagot; Ördög vízesése, Fő-zuhatag, Lópatkó-zuhatag, Szivárvány-zuhatag és Keleti-zuhatag. A víztömeg a zuhatagoktól 120 méter hosszú és 65 méter széles csatornán éri el a Fortyogó Üst katlanját, hogy onnan akár 100 km/órás sebességet is meghaladva haladjon tovább a Zambézi alsó szakaszához.

Ugyan a vízesés látképe lényegesen változik szezononként, de mind a bőhozamú, mind az alacsony vízállású zuhatag rejteget érdekességeket. Magas vízálláskor a hatalmas víztömeg ellenállhatatlan dübörgése, míg alacsony vízálláskor az Ördög medencéjében (közvetlenül a vízesés felső peremén elhelyezkedő kis úszómedencék) történő fürdőzés nyújt páratlan élményt!

10. nap: Látogatás a Viktória-vízesés mindkét oldalán (Zambia, Zimbabwe).

 Délután 2 program közül is választhatunk:

- séta az oroszlánokkal

- rafting a Zambézin

A világon egyedülálló módon sétálhatunk a vadonban az oroszlánokkal. Ezek az oroszlánok már kölyök koruk óta emberek közelében nevelkedtek és gondozójukat a falkavezérüknek tekintik. Annak ellenére, hogy barátságosak és játékosak, jelenlétük mégis fenséges. Páratlan lehetőség, hogy Afrika vadonját az állatok királyával fedezzük fel.

Az extrém sport kedvelőinek ellenállhatatlan kísértés Zambézin raftingolni. Tapasztalt kormányosunk által választott zúgók nehézsége lehetővé teszi, hogy a kezdők is élvezzék a programot, de haladók számára is jelenthet kihívást a menet  ugyanakkor a vad szurdok látványa mindenki számára felejthetetlen.

11. nap: Elutazás Budapestre, johannesburgi átszállással.

12. nap: Érkezés Budapestre

 

Árak

Indulási időpontok - min 6 fő esetén
2022. szept. 01 - 2022. okt. 31
597.957 Ft/fő

Részvételi díj tartalmazza

- 7 éjszaka szállás (4 csillagos szálloda Fokvárosban és Pretoria-ban és 3 csillagos és lodge-ok a safari során)

- félpanziós ellátás (reggeli és vacsora)

- összes program leírásnak megfelelően, a szükséges belépőkkel

- Cape Town > Johannesburg belső repülőjegy, csomaggal

- magyar csoportkísérő

 

Részvételi díj tartalmazza

- nemzetközi repülőjegy

- 500 USD helyszínen fizetendő ( transzfer és idegenvezetői díj)

- sztornó és utasbiztosítás

- vízum

- italfogyasztás és a fentiekben nem részletezett személyes költségek


A honlapon látható ár a napi dollár árfolyam szerint változik!

Foglalható időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Szűrés
A keresési feltételeknek megfelelően nincs találat!
Kérjük adja meg az utazók létszámát
Szűrés
Felnőttek:
Gyermek: